De Verenigde Staten gaan zo’n 5.200 hulpprogramma’s van USAID, de organisatie die wereldwijde humanitaire hulp financiert, schrappen. Dat komt neer op 83 procent van het totaal, meldt minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio.
Rubio spreekt op X van een “historische hervorming” van de manier waarop de VS humanitaire hulp financiert. Volgens de minister werden “tientallen miljarden” niet goed gespendeerd door USAID. In veel gevallen was het belang van de VS er niet mee gediend, vervolgt Rubio. Enkele hulpprogramma’s waren volgens de bewindsman zelfs schadelijk voor het landsbelang, maar hij zei niet waarom.
Het besluit volgt op een periode van zes weken waarin de verschillende hulpprogramma’s van USAID tegen het licht zijn gehouden. Daarbij waren Elon Musk en zijn departement van overheidsefficiΓ«ntie (DOGE) betrokken. Musk zegt op X dat het schrappen van hulpprogramma’s een “zware, maar noodzakelijke” beslissing is.
Rubio wil dat zijn eigen ministerie verantwoordelijk wordt voor de uitvoer van de overgebleven hulpprogramma’s van USAID. Volgens de minister zijn dat er ongeveer duizend. Het is vooralsnog onduidelijk welke hulpprogramma’s behouden blijven.
Musk schrijft op X dat het wat hem betreft niet meer dan logisch is dat de “belangrijkste onderdelen van USAID” bij Buitenlandse Zaken worden ondergebracht.
Eerder zeiden experts in gesprek met NU.nl dat het schrappen van hulpprogramma’s van USAID gevolgen van “ongekende proporties” heeft voor miljoenen mensen in nood.